Társastánc

A társastánc kategóriái között megtalálhatók a standard, latin-amerikai és modern táncok egyaránt.

A standard tánc legrégebbi tánca az Angol keringő, melynek hazája a XIX. századi Anglia. Emellett Amerikából került az európai táncok közé a Tangó, mely főként kubai és argentin néptáncok alapjaiból keletkezett. Az 1900-as évek elején alakult ki a Slowfox és a Quickstep mai változata. 1951-től pedig már a Bécsi keringő is felekrült a standard táncok palettájára. E táncok fő ismertetőjele a könnyedén kivitelezett természetes és dinamikus továbbhaladás, forgásokkal fűszerezve. A mai standard tánc versenyprogramokban tehát ezt az öt táncstílust találhatjuk meg.

A latin-amerikai táncok bölcsője Afrika - ilyen például a Rumba - , azonban ezek a táncok a rabszolgák révén átkerültek Amerikába, ahol kialakult a mai formájuk. Jellemző ezekre a táncokra, hogy a mozgásban kiemelt hangsúlyt kap a testrészek izolációja, ellentétben az európai táncokkal, ahol a mozgás a test központjából indul ki. A latin-amerikai táncok Európában az 1920-as években kerültek a köztudatba. Az angol stílushoz képest korlátozottabb a teskontaktus a partnerek között, valamint a csípő- és medencemozgások váltak meghatározóvá. A mai latin-amerikai táncversenyeken a Cha-Cha-Cha, Samba, Rumba, Paso Doble valamint a Jive táncokat mutatják be a versenyzők.

A társastáncok között találhatunk még több, nagy népszerűségnek örvendő tánccal is. A Salsa több évszázados múltra tekint vissza a kubai társadalomban. A Mambo eredetileg egy afrokubai zene elnevezése, ennek ritmusára alakult ki a Mambo tánc. A Rock & Roll zenéjét és ritmusát tekintve - nemcsak a legviharosabb táncok egyike, de egy egész irányzat születése is neki köszönhető. Az olimpiai bajnokságokon találkozhatunk az Akrobatikus Rock & Roll versenyszámmal.